SportSupport kwart eeuw actief in en om Haarlem. ’Wat goed werkt in Haarlem-Noord is niet automatisch geschikt voor Schalkwijk’

’Een leven lang gezond actief!’, dat is het uitgangspunt van de Stichting SportSupport Kennemerland (SportSupport) die dit jaar 25 jaar bestaat.
Eind jaren negentig ontstond SportSupport uit een samensmelting van de Haarlemse Sportraad, Stichting Sportinitiatieven Haarlem en Stichting Gehandicaptensport Haarlem. ,,Sporten en bewegen is belangrijk om erbij te horen en mee te doen”, vindt directeur Jerry Buitendijk.

Daarom richt een groot deel van de aandacht van de medewerkers van de stichting zich op juist dat doel. Lekker bewegen en zo ook mee kunnen doen aan allerlei activiteiten. SportSupport is de club achter de Teva Halve van Haarlem en de ZorgSpecialist Grachtenloop, vaste waarden op de Haarlemse sportkalender.

,,Maar dat is niet de kern van onze activiteiten.” De organisatie heeft drie speerpunten, legt hij uit. Naast de evenementen is er veel aandacht voor bewegen voor alle doelgroepen op wijkniveau en adviseert de organisatie gemeenten, maatschappelijke organisaties en verenigingen over het (top)sportbeleid, in de breedste zin van het woord.

Regionaal
Dat het bij SportSupport gaat om bewegen, wordt ook wel duidelijk uit de uitstraling van het kantoor. Sinds een aantal jaar zit SportSupport aan het Henk van Turnhoutpad in de voormalige kantine van TYBB. Er staan niet alleen een tafelvoetbalspel en een tafeltennistafel, maar ook een bok waar Buitendijk soepel overheen springt. ,,Er zijn wel eens collega’s hier die zeggen dat ze het niet kunnen. Dat blijkt na even oefenen tussen hun oren te zitten. Springen ze er ook zo overheen.”

Volgens Buitendijk gaat er veel energie naar het begeleiden van sportverenigingen in de regio, want het werkterrein van SportSupport strekt zich inmiddels uit van Velsen tot Hillegom en Lisse.

,,We krijgen ook steeds meer ruimte om met gemeenten aan tafel te zitten en mee te denken over het huidig en toekomstig sportbeleid en met Pré Wonen denken we bijvoorbeeld na over hoe een wijk zo kan worden ingericht dat de omgeving van nature uitnodigt om meer en beter te bewegen. Verenigingen adviseren we over hun vrijwilligersbeleid, een gezonde sportkantine, diversiteit binnen de club en nu bijvoorbeeld ook over de maatregelen om verspreiding van corona tegen te gaan.” Daar blijft het niet bij. ,,We denken ook mee als sportverenigingen topsport willen stimuleren. Wat is er nodig in medische begeleiding, onderwijsondersteuning, voeding en krachttraining?”

Positieve gezondheid
In de elf jaar dat hij bij SportSupport werkt heeft Buitendijk wel gezien dat het accent in het werk is verschoven. Minder zelf organiseren en meer aanjagen. ,,Daarvoor heb je samenwerking met partijen nodig, niet alleen de gemeenten, maar ook partijen uit onderwijs, welzijn, zorg en het bedrijfsleven zijn voor ons belangrijke partners.”

Ook in de aandacht is de afgelopen kwart eeuw een verschuiving opgetreden. ,,Het gaat om meer dan bewegen en sporten. We kijken naar het hele plaatje van leefstijl: voeding en roken bijvoorbeeld.” Voorbeelden daarvan zijn initiatieven geweest om rokers eerst aan het bewegen te krijgen om van daaruit het gesprek over roken op gang te brengen. Of de wandelcursussen voor mensen met diabetes type 2 en de Diabetes Challenge.

Buitendijk: “We zien een verschuiving naar steeds meer aandacht voor positieve gezondheid. Sporten en bewegen leveren daar een belangrijke bijdrage aan, maar ook mensen met elkaar verbinden. Sport in de wijk, een project van ons, draagt daaraan bij. De aandacht gaat steeds meer uit naar preventie: bewegen levert een bijdrage aan een gezonder leven.”

Voor de projecten die SportSupport steunt of opzet is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar twee factoren: de doelgroep en de wijk waar het project wordt opgestart. ,,We gaan er niet automatisch van uit dat iets wat werkt in Haarlem-Noord ook geschikt is voor Schalkwijk. We kijken naar de demografische samenstelling van de wijken en de specifieke behoeften die zich lokaal aandienen” Sporten en bewegen kan helpen met het sociale klimaat in de wijk, blijkt uit zijn verhaal.

Binnen de organisatie is die sociale samenhang ook belangrijk, benadrukt Buitendijk. ,,We zitten bijna aan de vijftig medewerkers. Ik vind het belangrijk dat we steeds kijken hoe een collega zich verder wil ontwikkelen. Dat houdt de motivatie hoog. Het gebeurt uiteraard ook dat iemand kiest voor een volgende baan buiten SportSupport. Jammer dat we dan afscheid nemen, maar van harte gefeliciteerd met jouw volgende stap. Er vertrekt dan een ambassadeur van de organisatie.”

Naast de vaste medewerkers kan de stichting dankbaar een beroep doen op ruim driehonderd vrijwilligers. Dat zijn de mannen en vrouwen die bij de finish een medaille omhangen of onderweg de bekers water of de appels aanreiken. ,,We houden normaliter tweemaal per jaar een bijeenkomst voor onze vrijwilligers. Pijnlijk genoeg hebben we dat de afgelopen anderhalf jaar moeten missen.”

Jubileumjaar
Het jubileumjaar heeft SportSupport noodgedwongen bescheidener moeten vieren. ,,We hebben door het jaar heen met alle medewerkers een competitie met leuke opdrachten georganiseerd en dat afgesloten met een uitbundig Robinson spel in The Beach in Aalsmeer met allerlei sportieve en uitdagende onderdelen. Binden en verbinden met als basis met elkaar plezier beleven. Plezier! Dat mag sowieso het vertrekpunt zijn van elke dag van een SportSupporter. Het lijkt me leuk om eens alle mensen van de afgelopen 25 jaar bij elkaar te brengen.’’

BRON: Haarlems Dagblad

© Foto’s United Photos/Paul Vreeker