Met het open sportpark samen op weg naar de toekomst
In Nederland is sport grotendeels nog traditioneel ingericht. De sportverenigingen zijn sterk aanbodgericht en op de meeste sportparken vinden beperkt andere activiteiten plaats dan van de ‘eigen’ verenigingssport. Maar dat kan anders! Het open sportpark van de toekomst is multifunctioneel en kan door meerdere partijen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Op die manier speelt de moderne sportaccommodatie niet alleen een rol voor de sportverenigingen, maar ook voor de buurt, voor (ongebonden) sporters die geen lid zijn van een vereniging, voor het sociale domein en wellicht zelfs voor culturele organisaties.
Dat zeggen verenigingsadviseurs Daniëlle Krijger en Jeroen Koomen van Stichting SportSupport Kennemerland. “Om te kunnen blijven voldoen aan de beweegnorm”, aldus Daniëlle, “moeten clubs en verenigingen beter inschatten wat de potentiële vraag is van nieuwe én bestaande sporters. En hun aanbod daarop aanpassen. Want de maatschappij verandert, we zijn steeds meer gewend om alles op onze eigen tijd en plaats te kunnen regelen, en we zien dat met name de jeugd rond het veertiende, vijftiende jaar steeds vaker afhaakt. Ook lopen de vrijwilligersaantallen terug. De sportvereniging van nu zal een verdere professionaliseringsslag moeten maken, wil zij bestendig zijn voor de toekomst.”
De open-sportparkgedachte
Die beweging richting de toekomstbestendigheid van de sport willen de verenigingsadviseurs graag in gang zetten. Zij nodigen daartoe verenigingen uit om over hun eigen grenzen heen te kijken. Jeroen: “In de meeste brede zin draait de open-sportparkgedachte erom dat je als sportaanbieder naar mogelijke samenwerkingen zoekt, om bijvoorbeeld efficiënter vrijwilligers te werven, gezamenlijk een verenigingsmanager te bekostigen of met elkaar je ledenadministratie te regelen. Het gaat dus niet direct over de ultieme herinrichting van je sportpark met een gecombineerd sportlidmaatschap o.i.d., maar veel meer over oog hebben voor de vraag van deze tijd. Wat kun je betekenen voor de buurt? Hoe kun je met elkaar een nieuwe doelgroep aan je verbinden, waardoor er bijvoorbeeld ook overdag iets op de velden gebeurt? Allemaal eerste stappen naar meer beweging op jouw sportpark.”
In gesprek met elkaar
Op dit moment vinden er oriënterende gesprekken plaats met (clusters van) Haarlemse verenigingen. Op plekken waar de open-sportparkgedachte heel goed zou passen, omdat daar al verschillende sportaanbieders bij elkaar in de buurt zitten. “Eén cluster was er al helemaal klaar voor”, zegt Jeroen enthousiast. “Rondom sportvereniging Overhout/Nol Houtkamp hebben ze echt ‘ja’ gezegd tegen deze gedachte. Het plan is nu om onder de noemer Sportboulevard aan ‘t Spaarne een fantastisch open sportpark neer te zetten, met verschillende sportmogelijkheden en natuurlijk het water erbij!”
Naast deze zeven zijn er echter nog ruim honderd andere sportverenigingen in Haarlem om te inspireren en aan het denken te zetten. Daniëlle: “Het is sowieso voor iedereen de moeite waard om in gesprek te gaan over vraag-aanbod-gerichtheid, stakeholders of de eigen omgeving. Over kansen om samen te werken. Kortom, over duurzaam en toekomstgericht zijn om zo het voortbestaan van je vereniging veilig te stellen.”