‘Hiermee kunnen we echt verschil maken’
Projectleider Stephanie Matta van Buurtsportvereniging Haarlem-Oost
‘HIERMEE KUNNEN WE ECHT VERSCHIL MAKEN’
“Met de buurtsportvereniging heb ik het idee, dat we echt het verschil kunnen maken in de wijk,” stelt projectleider Stephanie Matta van SportSupport. “We voldoen in Haarlem-Oost aan een behoefte, die al jarenlang heerst. Hier slaan we twee vliegen in één klap, namelijk: een actievere levensstijl en meer betrokkenheid bij de buurt.”
Extra waardevol in een wijk als Haarlem-Oost, waar dat niet vanzelfsprekend is, stelt Matta. Ze werkt nu ruim negen jaar bij SportSupport en vervulde daar al diverse functies, van ‘manager sport in de wijk’ tot ‘verenigingsadviseur’ en van ‘combinatiefunctionaris’ tot ‘projectleider buurtsportvereniging’. “In dit project komen al die disciplines samen,” legt Matta uit. Als bewijs maakt ze met Haarlem Sport een ‘rondje langs de velden’.
14.45 uur
Trainer Thijs Avezaat stuurt zijn auto naar de gymzaal aan de Richard Holkade. Sinds enkele maanden verzorgt hij er de bootcamp. De kofferbak ligt vol met halters en een grote battle rope, kenmerkende attributen voor de sport die uitdaagt om grenzen te verleggen. “Als personal trainer begeleid ik vaak deelnemers individueel, maar deze groepsles is daarop een fijne afwisseling. De kinderen zijn razend enthousiast en heel doen leuk mee.”
De les begint pas om half vier, maar Avezaat is graag ruim op tijd ter plekke, om het circuit alvast helemaal uit te zetten. Gedurende de les blijven de kinderen dan een uur lang constant bezig. De touwen, matten, stokken, banken, pionnen en rekstokken in de zaal verraden in elk geval al dat de groep flink aan de bak moet.
Eerder die middag had Avezaat nog een gesprek met Matta, om de planning voor de komende maanden door te nemen. Ze is enthousiast over het idee van haar collega om in de Krokusvakantie de Olympische Bootcampspelen te houden. “Thijs wilde meer lijn in zijn lessen aanbrengen en dat kan mooi als hij de met de kinderen echt naar een evenement toe werkt. Daarnaast is het een kans om op die dag zelf nieuwe kinderen en hun ouders bij de activiteit te betrekken.”
En dat is de centrale missie van de buurtsportvereniging. “We zijn steeds inventiever om de wijk te bereiken. Dat komt ook doordat we de mensen beter doorgronden en er de laatste jaren ook steeds meer partijen in de wijk met elkaar zijn verbonden. De verenigingen, de scholen en de buurtwerkers trekken echt samen op. Daarvan plukken we nu de vruchten,” vertelt Matta.
15:28 uur
Avezaat roept de kinderen bij elkaar, gaat op zijn knieën zitten en klapt zijn laptop open. Eerst snel de administratie bijwerken. De nieuwe kinderen worden geregistreerd met hun naam en de school waar ze op zitten. Marco Kempers ziet het tevreden aan. Hij is met Matta meegereden voor een ronde langs de velden. Normaal zit hij op kantoor, voor het administratieve werk voor de medewerkers van SportSupport die actief zijn in het verenigingsadvies. Maar het is altijd goed om zelf zo af en toe ook een kijkje te nemen, bij de activiteiten waarvoor hij minutieus de resultaten behoudt, vindt hij. “Ik ben via een werkervaringstraject bij SportSupport terecht gekomen. Inmiddels heb ik een contract voor anderhalve dag en daar ben ik heel blij mee. Het is een fijne organisatie, met leuke en toegankelijke collega’s.”
De waardering is wederzijds. “Marco is een mooie aanvulling op ons team. Hij is heel secuur in het verwerken van enquêtes en vragenformulieren. Gelukkig maar, dat hij zo graag administreert, want dat is niet zo mijn hobby en ik kom ik er trouwens ook vaak niet aan toe,” lacht Matta. “Vanwege zijn achtergrond – ik bedoel daarmee dat hij niet direct afkomstig van een sportopleiding – laat Marco vaak een frisse wind door mijn gedachten gaan. Hij kijkt anders tegen dingen aan. Dat werkt verfrissend.”
15:47 uur
Gierend van de lach, spelen de kinderen in hurkzit een reactiespel. Door de energieke en vrolijke instructies, hebben ze in volle concentratie amper in de gaten dat ze hun spieren zo flink trainen. “Nog één keer, meester!”, roept één van hen, als Avezaat het volgende onderdeel aankondigt. Hij zwicht. “Maar dan gaan we daarna wel door, want jullie weten dat de Olympische Spelen eraan zitten te komen.”
Wij moeten ook door, stelt Matta, met het oog op het bezoek aan de Minipups bij DSK. In de auto neemt ze alvast een voorschot, op die activiteit. “De vereniging heeft sinds 2016 een enorme omslag doorgemaakt na een bestuurswisseling. Het begin verliep moeizaam, maar gaandeweg is er een visie gevormd om DSK meer te laten zijn dan alleen een voetbalvereniging. Zo kan de accommodatie beter worden benut, omdat die nu nog grote delen van de week leeg staat. Daarnaast is er meer oog voor de omgeving: hoe kan de club zichtbaarder worden en wat heeft DSK dan te bieden? Het schoolvoetbal is daar een mooi voorbeeld van, maar dus ook de Minipups, voor kinderen van twee tot vier jaar. Voor hen was er zoiets niet in de buurt en al vlot na de start is de aanloop dan ook groot. Zodoende is het gelukt om in korte tijd veel nieuwe jeugdleden te werven en dat is toch de toekomst voor club.”
Vanaf de parkeerplaats is al te zien dat Matta niet heeft overdreven. Op het groene kunstgrasveldje naast de kantine staat een tiental jochies in trainingspak al te trappelen van ongeduld. Coach Dennis Otte stort een net ballen leeg, wat met enthousiasme wordt ontvangen, onder het toeziende oog van een rij trotse ouders langs het hek.
“Kom allemaal eens om me heen zitten,” instrueert Otte zijn ‘selectie’. “En vertel eens: hoe was de vakantie?” Even later dirigeert hij ze voor een warming-up heen en weer over de lengte van het veld. Met de bal aan de voet, uiteraard. Daar is het de jochies om te doen. Vol vuur voeren ze de opdrachten uit.
16:11 uur
Als Otte voor wat doeltjes naar het materiaalhok loopt, neemt de assistente de oefeningen over. “Maar ik ben moe!” roept een van de jochies, die aangeeft liever penalty’s te willen nemen. “Dan moet je eerst goed warm zijn, schat,” stelt de assistente met een glimlach vast. Daar zit iets in, lijkt hij te denken en gehoorzaam volgt hij alsnog zijn ploeggenoten.
Sportbuurtwerker Redouan El Yousfi spot zijn collega Matta langs het veld en knoopt een praatje aan. Hij gaat over enkele weken starten met een stage bij SportSupport. Verder informeert hij Matta over een activiteit op het Teylerplein, waarbij het niet superdruk was. En ook op weg naar de auto voor de laatste bestemming die middag, wordt Matta aangesproken door kantinebeheerder Erik Eelman, die snel met haar – nu in de rol van verenigingsondersteuner – nog iets wil kortsluiten.
Het is het praktische bewijs van de korte lijnen in Haarlem-Oost. “Met elkaar krijgen we steeds beter in kaart wat er speelt, waar de behoeftes liggen en hoe we iemand het beste kunnen aanspreken. Zulke kennis is nodig om dit soort projecten succesvol te maken. Acht jaar geleden hebben we dit ook al eens geprobeerd in Schalkwijk, maar dat ging toen een stuk minder vlot. We misten destijds de ervaring, maar ook het contact met de scholen. Hier denken de docenten echt mee en helpen actief bij de promoties van de activiteiten.”
16:26 uur
Op naar de gymzaal aan Beatrixdreef, introduceert Matta de laatste activiteit van de dag: Sportieve Buren, dat wordt verzorgd door Streetcornerwork. “We maken bewust gebruik van veel verschillende partijen in de wijk. Dat verhoogt de continuïteit. Verenigingen, stichtingen en andere organisaties kunnen de activiteiten namelijk overnemen, als de subsidie straks in oktober stopt. Van de twaalf die nu lopen, hoop ik dat straks minimaal driekwart doorgaat. Vandaar dat we ook iets meer inzetten op structurele deelname, in de vorm van een lidmaatschap. Aan de andere kant willen we ook het laagdrempelige niet uit het oog verliezen. De activiteiten moeten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk blijven. Dan is het effect uiteindelijk het grootst.”
Matta parkeert de auto bij het winkelcentrum aan het Beatrixplein en wijst richting een veldje tussen twee flats aan de Staalstraat. “Normaal gesproken trainen ze daar buiten, maar vanwege het winterse weer huren we deze weken een zaal.” Binnen hebben de kinderen verschillende stellages laten bouwen, van turntoestellen en ander speelmateriaal om zich te kunnen verschansen voor een soort Trefbal XL. Jongerenwerker Mohamed El Hebahe van Streetcornerworker speelt zelf ook een potje mee, onder het toeziend oog van de andere begeleiders Lara de Wit, Vatan Ayana en Samir El Mesbahi. De laatste hoopt binnenkort de cursus ‘Leider Sportieve Recreatie’ te mogen volgen, uit het aanbod van SportSupport. “Zelf kom ik oorspronkelijk uit Schalkwijk, waar we vroeger bij Prisma ook zo mochten sporten en spelletjes doen. Ik vond dat altijd geweldig en ik herinner me de begeleiders nog goed. Ook hoe aardig en behulpzaam ze waren. Hier heb ik nu zelf die rol. Dat geeft een machtig goed gevoel.”
Project Buurtsportvereniging is mogelijk gemaakt met een Sportimpuls-subsidie vanuit ZonMW.
BRON: Haarlem Sport, editie 2 // 2018 // Fier door Hartman